26 juli 2012

Denver-Amsterdam

Back home
Gisteravond alles gepakt, handig die kofferweger van de Lidl, alle koffers waren op het goede gewicht, de een iets erover, de ander net iets eronder. We zijn rustig gaan ontbijten, daarna de koffers ingeladen, nog wat ijs in de coolbox en op pad naar het State Capitol. We zijn hier 5 jaar terug ook geweest, ik vond het leuk er nog eens heen te gaan. We hebben de auto op dezelfde plek als 5 jaar terug geparkeerd, toen was het gratis nu 6 dollar voor een hele dag. In het Capitol moesten onze tassen door de controle, ze waren hier flink aan het renoveren, ook het gebied rondom het Capitol werd opgeknapt. Vorige keer kregen we de rondleiding van een statige dame, dit keer van een student, hij vertelde weer heel andere dingen. Hij vertelde dat Colorado ook wel de Centennial state wordt genoemd, het werd een staat 100 jaar na de Declaration of Independence.Denver is de hoofdstad dus daar kwam het Capitool state Building, het duurde 15 jaar om het te bouwen. De vlag van Colorado bestaat uit de kleuren blauw, rood, wit en goud, blauw symboliseert de blauwe luchten, wit de besneeuwde bergtoppen, rood, de rode aarde en rotsen, en goud volgens de student de goldrush maar volgens het boekje de uitbundig gouden zon. Alle materialen in het gebouw komen uit de staat Colorado, het hout van de trappen, graniet uit Gunnison, het roze onyx(soort marmer)werd gevonden in de buurt van Beulah, Co, je ziet in het Onyx figuren, hij liet o.a, de afbeelding van George Washington zien, de vorm van zijn hoed, neus en mond. Er was een gang met schilderijen van alle presidenten, alleen Clinton was weg, hij wilde het schilderij zelf hebben en heeft het meegenomen.. Er was een beeld van Lincoln, alleen zijn neus was verkleurd, als er mensen langskomen aaien ze over zijn neus, dat zou geluk brengen. We hebben weer de vergaderzalen gezien van de senaat, het huis van afgevaardigden etc. Het is een mooi gebouw, boven is nog en klein museum, vorige keer hadden ze het gebouw met blikjes nagemaakt, dit was er nu niet meer, verder was het een beetje hetzelfde.


Neus, mond en hoed van George Washington





Kleuren van de vlag van Colorado

Neus van Lincoln brengt geluk






Hierna zijn we nog even buiten wezen kijken, tegenover het Capitol staat de City Hall(gemeentehuis) met een mooi aangelegde tuin, er staan monumenten ter nagedachtenis aan de burgeroorlog, een Verteran memorial en nog meer. Ook de vijver was er nog, even met de voetjes erin, Michel heeft er nog foto's van gemaakt, helaas zijn deze mislukt,hij is niet zo'n fotograaf. Voor het Capitol state building op de trap is een plaquette op de plek waar het precies een mile hoog is. later zijn er wetenschappers geweest die opnieuw hebben gemeten, en bleek het op een andere traptrede te zijn, uiteindelijk hebben ze nog een keer gemeten en was het weer een andere trede. Er zijn nu twee plaquettes en een zinnetje van mile high city op de tredes, waarvan de 13e trede de "echte" officiele one mile trede is.
De mannen hadden haast, we moesten om 2 uur op het vliegveld zijn. Eerst nog even bij Jamba juice verse sap gehaald en op weg richting vliegveld. We zijn vlak bij het vliegveld gestopt bij een hotel, op de parkeerplaats nog de pizza die gister over was gegeten,laatste melk opgedronken. Coolbox geleegd, wat vuile was erin en de peper-string die Michel in Santa Fe had gekocht er voorzichtig in gedaan, hopelijk komt hij heel over.  De lange broeken weer aan, zat niet echt lekker na 3 weken luchtig gekleed in korte broek. Nog even voltanken en op weg naar het vliegveld. Michel heeft ons met de koffers afgezet, precies 2 uur. Wij zijn gaan inchecken en Michel is de auto gaan afleveren, een half uurtje later kwam hij ook met de shuttlebus naar het vliegveld. Bij de controle werd nog een flesje drinken ingenomen, die hadden we nog over, helaas die moest weg, broodjes mochten wel. Maar nog lekker een frappechino en koffie voor Michel bij de gate gekocht, geen Starbucks maar wel lekker. Op het dames toilet op het vliegveld in Denver was nog een tornado shelter, oftewel de w.c. was de schuilplaats. Ik had Fabian gezegd dat we eerst 8 uur vliegen daarna vanaf Ijsland nog 3. In het vliegtuig hoorden we dat de vlucht 6 uur en 50 minuten zou duren, dat viel weer mee. Ik heb de film "Hunger games" gekeken, mooie film, Fabian had hem al in de bioscoop gezien maar keek toch nog mee. Hij heeft later nog een ander film gekeken, heerlijk dat entertainment systeem, dat maakt dat de vlucht toch wat sneller gaat. Op Ijsland een uurtje wachten, winkeltjes kijken en daarna nog 2 uur en 50 minuten naar Amsterdam. Iceland Air is ons prima bevallen! Op Schiphol was het een chaos, wat druk!! Gelukkig snel de koffers, Opa en Natasja stonden in de file naar Schiphol, zwarte dinsdag? Ze hebben op Schiphol het leuke idee dat je niet meer kan stoppen om je spullen  te laden en instappen(Park & ride), we moesten dus een eind lopen voor we ergens met de auto konden stoppen, ze zeiden dat je dan naar de parkeergarage moest, we zagen ergens een gaatje waar we toch even konden stoppen, gauw de spullen erin en wegwezen. het was heerlijk zonnig weer in Nederland, wel erg vochtig even anders dan de droge warmte in Amerika, dat is toch wat aangenamer.
Ik was voor de vakantie zo enthousiast geweest  me op te geven voor een tennistoernooi en moest de volgende dag al aan de bak, de eerste set won ik nog, daarna ging het bergafwaarts, lood in mijn benen, ik wist soms zelfs niet meer welke kant ik moest staan, de jetlag sloeg toe en dan tegen een meisje die de helft van mijn leeftijd was, moest ik het wel afleggen, haha! Maar toch wel stoer!
Nu heerlijk weer thuis en het reisverslag om terug te kijken, met zo'n reis weet je op het eind niet meer wat je in het begin hebt gedaan en wat gaan die 3 weken snel voorbij. We hebben veel gewandeld, met name de Sulphur creek hike in Capitol Reef en de Great sand dunes vonden wij geweldig, en kan ik iedereen aanraden. Las Vegas blijft leuk! Ook Moab is een mooie omgeving en zo leuk dat we op de set kwamen van de film met Johnny Depp en hem  later zelfs zagen! Jammer dat we Corona Arch niet hebben gedaan. Colorado met zijn groene bergen en Utah met de rode rotsen gaven een mooie afwisseling van natuur. We hebben genoeg dingen om nog een keer terug te gaan.
Oh ja, de peperstring is goed aangekomen, zo ook een stuk hout dat Michel bij de Sulphur creek had gevonden, hoezo sprokkelaar! dat wisten wij dus niet, haha, wie neemt er nu een stok mee, maar hij staat leuk op de tuintafel!
Dit is dus echt one mile high



In het dames toilet

Verse jus

3 opmerkingen:

  1. Kortom een reis om nooit meer te vergeten.
    Het ga jullie goed!
    Grtz.Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Welkom thuis, en succes met de onvermijdelijke Jetlag!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij ons ligt er al 3 weken een lasso in de koffer die onze zoon heeft van op de rodeo in Cody. Hoe we die mee moeten zien te krijgen volgende week is me ook nog een raadsel. En stokken hebben we hier ook al :)
    Veel plezier met 'afkicken', ik hbe jullie af en toe gevolgd, want we zijn hier zelf ook nog steeds. Groetjes, Katrien

    BeantwoordenVerwijderen